Entegrasyon işlemini bilgisayarınızın sabit diski üzerinde gerçekleştirebilirsiniz. Bu yüzden 1 GB boş alana sahip bir disk bölümü ayırmanız şart. Örneğin bilgisayarınızda D adlı ikinci bir disk bölümü olduğunu varsayalım. Bu bölümde 1 GB boş alan var ise sorun yok demektir.
Windows XP kurulum CD’si, SP2 paketi, Boot edilebilir CD yazmamızı sağlayacak iki programa daha ihtiyacımız olacak. Bunlardan birincisi IsoBuster, diğeri ise herhangi bir CD yazma programı. Bu yazı sırasında en popüler CD yazma programı olan Ahead Nero kullanıldı.
İlk yapmanız gereken D’de yeni bir klasör oluşturmak. Bu klasörü hemen sürücünün altına oluşturmanızı ve basit bir ad vermenizi tavsiye ederim. Çünkü ilerleyen aşamalarda komut satırı ile bu bölüme ulaşmamız gerekecek. Örneğin xp-sp2 adlı klasörü D: altında oluşturalım. Bu klasörü entegrasyon işlemi için kullanacağız. Bu klasör içinde cd ve sp2 adlarında iki yeni klasör daha oluşturuyoruz. Windows XP CD’sini optik sürücüye takarak CD içerisindeki tüm dosyaları Ctrl+A kombinasyonuyla seçtikten sonra kopyalayarak cd adlı klasörün içine yapıştırın. 5-6 dakika sürecek olan bu işlemden sonra SP2 dosyasını kopyalayarak sp2 adlı klasörün içine yapıştırın. Bu dosyanın adı çok uzun yada farklı ise sp2 olarak değiştirin. Şimdi yapmamız gereken komut satırını ekrana getirmek. Bunun için Başlat menüsünden Çalıştır’a giriyoruz. Karşımıza gelen satıra cmd yazıp Enter’a bastığımızda komut satırı karşımıza çıkar. Şimdi C: sürücüsünden D: sürücüsüne geçmemiz gerekiyor. Bunu yapmak için komut satırına d: yazıp Enter’a basmak yeterli. Ardından özel klasörümüze geçmek için cd xp-sp2 yazıp Enter’a basıyoruz. Bir alt klasör olan ve SP2 paketini içeren klasöre geçmek için bu kez cd sp2 yazarak Enter’a basın.
Şimdi yapmamız gereken komut satırına en son olarak şu satırı yazmak ve Enter tuşuna basmak; sp2.exe/integrate:d:/xp-sp2/cd İlk olarak ekrana sıkıştırılmış SP2 dosyalarının açıldığını gösteren bir diyalog gelecektir. Bu işlemin ardından entegrasyon başlayacak ve işlemin hangi aşamada olduğunu gösteren bir diyalog kutusu ekrana gelecektir. Eğer bir aksilik olmaz ve tüm kurulum dosyaları başarıyla güncellenirse bunu ifade eden bir mesaj ile karşılaşacaksınız. Bu mesaja Tamam deyip geçin ve komut satırını kapatın.
Cd klasörüne şöyle bir baktığımızda bazı yeni dosyaların oluştuğunu görüyoruz. Bunlardan biri win51ip.SP2 dosyası. Bu dosya Service Pack 2’nin entegre edildiğini ifade ediyor. Şimdi ihtiyacımız olan elimizdeki Windows XP CD’sindeki boot özelliği içeren bir CD yapmak.
Boot özelliğini elde edebilmemizi sağlayan özel bir dosya bulunmakta. Uzantısı “img” olan bu dosyayı orijinal Windows XP CD’sinden almak için IsoBuster adlı programı kurduktan sonra çalıştırın ve optik sürücünüze Windows XP CD’nizi takın. Daha sonra IsoBuster programının sol kısmından optik sürücünüzü bulun. Daha sonra sağ kısımda Microsoft Corporation.img adlı bir dosya göreceksiniz. Bu dosyaya farenin sağ tuşuyla tıkladığınızda açılan menünün en üst kısmında Extract Microsoft Corporation.img adlı bir satır göreceksiniz. Buraya tıklayın ve kaydedilecek yer olarak D:/xp-sp2 konumunu verin. Böylece boot edilebilir CD yapmak için gerekli olan dosyayı da elde etmiş olduk.
Şimdi CD yazıcınıza boş bir CD yerleştirip Nero Burning ROM’u çalıştırın. Nero Burning ROM başladığı anda soldaki bölümden CD-ROM (Boot) seçeneğine tıklayın. Sağ taraftaki seçenekleri dikkatli biçimde ayarlamamız gerekiyor. Öncelikle Boot başlığına geçerek Image File yazılı kutucuğa tıklıyor ve az önce kaydetmiş olduğumuz Microsoft Corporation.img adlı dosyayı gösteriyoruz. Sonra hemen altta yer alan seçeneklerden Enable expert settings adlı kutucuğu aktif hale getirdikten sonra Kind of emulation bölümünden No Emulation seçmeli ve Number of loaded sectors kutucuğuna 4 rakamın girmeliyiz. Diğer seçenekler arasından ISO bölümündeki değerleri değiştirmiyoruz. Label bölümünde Disc name kutucuğuna ise CD’miz için uygun bir isim girmeliyiz. Bu aşamayı onaylayarak geçtikten sonra Nero’nun sürükle bırak pencereleri karşımıza çıkıyor. Tek yapmamız gereken D:/xp-sp2/cd klasörünün içindekileri sol taraftaki alana sürükleyip bırakmak. Daha sonra yazdırmak.
CD’miz hazırlandıktan sonra tek yapmamız gereken test etmek. Elbette bilgisayarımızı test için formatlayıp Windows XP’yi yeniden kurmayacağız. Bu aşamada yapabileceğiniz tek şey CD’nin boot edilebilir olup olamadığını görmek. BIOS’unuzdan öncelik sırasını optik sürücünüze vererek gelişmeleri takip edebilirsiniz. “CD’den önyükleme için bir tuşa basın” uyarısı alıyorsanız işlem başarılı olmuş demektir.
Elbette bu aşamada herhangi bir tuşa basmadan bekleyin. İşletim sistemini bir başka bilgisayara kurarsanız sistem açıkken Çalıştır satırına winver yazmayı deneyin. Ekrana gelen görüntü “Sürüm 5.1 (Yapım No 2600.xpsp_sp2_rtm.040803-2158: Service Pack 2)” ise hiçbir sorun yok demektir. En son iş olarak diskinizdeki xp-sp2 klasörünü silmelisiniz. Vatana Millete Hayırlı Olsun…
NOT: Service Pack 3 ile de aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder