Yazıcılar, Bilgisayardan çıkan bilgilerin programı doğrultusunda yazı ve çizim haline getirilmesi gerektiğinde kullanılır.
Yazıcılar, bütün harfler, rakamlar ve özel işaretleri kısaca alfanümerik karakterleri kullanarak ticari yazılar, listeler, cetveller,hesap dökümleri değişik bilgileri kağıt üzerine aktardığı gibi, yeni gelişmelerle değişik şekil ve grafik çizimi özelliklerine de sahiptir. Yazıcılardaki ve aynı zamanda bilgisayardaki büyük gelişmeler nedeniyle MASA ÜSTÜ YAYINCILIK olayı da büyük bir patlama göstermiştir.
Yazıcılar genelde rulo halinde ve standart yazı kağıdı genişliğindeki kağıtları kullandığı gibi ,normal A4 boyutlu kağıtları da kullanır. Çıkan yazı ya sayfa olarak alınır veya kat kat yazıcı haznesinde istiflenir.
Değişik yapıda ve çalışma düzeninde yazıcılar mevcuttur.Çalışma hızı arttıkça yazıcı maliyetide yükselir .Bu nedenle yazıcılar kullanma amacına uygun olarak seçilmelidir.İşlem hacminin büyüklüğü nedeniyle büyük boy bilgisayarlarda daha hızlı yazıcılar kullanılmalıdır.
Yazıcılar çalışma yöntemi bakımından ikiye ayrılır
Direk bilgisayarla bağlantılı çalışma (On Line)
Dış kaynakla bağlantılı çalışma (Off Line)
Direkt Bilgisayarla bağlantılı çalışmada, bilgisayarın çalışma hızına uygunluk sağlayabilecek şekilde yüksek hızlı yazıcıların kullanılması gerekir.
Delikli kart veya şerit, magnetik bant, disk, disket gibi DIŞ KAYNAKLA bağlantılı çalışmada yazıcı hızının çok yüksek olması gerekmeyebilir, ancak bu gibi hallerde yazılacak bilgilerin fazla olması nedeniyle, yinede oldukça hızlı bir yazıcının kullanılması arzu edilir.
Yazıcıların hızları yapılarına göre değişmektedir.
Vurma yoluyla yazımı gerçekleştirenler.
Etkileme yoluyla yazımı gerçekleştirenler-
Bilgisayardan gelen komuta göre.hangi pimlerin vurması gerekiyorsa onlar kağıda mürekkepli bir nokta izi bırakmaktadır.
Noktalı yazıcılar .çark tipine göre daha hızlı ve daha ucuzdur.Saniyede 300-350 karakter yazabilmektedir.Ancak yazı kalitesi iyi olmamaktadır.Bu daah öok iç hizmetlerde kullanımı tercih edilmektedir
Bu sistemde de kafa satır boyunca hareket etmektedir.
1-Merdaneli Yazıcı : Merdanali yazıcılarda ,kayıt eninde dönücü bir merdane vardır.
Bütün karakterler merdane üzerine satırlar halinde kabartma olarak sıralanmıştır.Aynı cins karakterler bir satırdadır . Karakterler bir satırdadır.Karakterler
Merdane karsısında her bir karakter karsısında bir çekiç durmaktadır.Çekiçle merdane arasında da kağıt vardır..,
Bilgisayardan gelecek komuta göre hangi karakterin yazılması gerekiyorsa merdane hızla dönerek o karakter dizinini çekiçlerin hizasına getirir ve yine bilgisayar komutuna göre hangi çekicin vurması gerekiyorsa o vurarak karekterimn kağıt üzerine geçirilmesini sağlar.Bu sistemde kağıt yatay hareket etmektedir.
Merdanali sistemde dakikada ,her bir satırda 160 karakter olmak üzere 1250 satır yazılabilmektedir.Bu ortalama bir hesapla saniyede 3100 karakter demektir ki oldukça büyük bir hızdır.
2- Zincirli Yazıcı: Zincirli sistemde de yine kabartma karakter, mürekkepli şerit ve çekiç düzeni vardır.Değişik yazma yöntemleri uygulanmaktadır.
Bu sistemde , kabartma karakterler bulunan bir dişli bant,iki dişli çark tarafından döndürülmektedir.Bu durum bir zincir görüntüsü verdiğinden zincirli sistem denmiştir.
Yazılacak kağıt kabartma karakterleri bantın önünde düşey olarak hareekt eder.Kağıdın önünde mürekkepli bir şerit ,diğer yanında da yan yana dizili 100-132 adet çekiç vardır.
Yazma sırasında ,kareketr bandı sürekli hareket etmektedir.
Yazılacajk karekter gerekli yerine gelinceye kadar bant döner ve karekterin önündeki çekiç vurarak kağıda işler. Zincirli yazıcılarda genelde hız,dakikada 2000 satır civarındadır.Vurmalı çalışan sistemlerde araya kopya kağıdı konularak birden fazla kopya çıkarmak mümkündür.
Değişik vurmalı sistemlere ait yazıcıların yazı kalitesi
a) 5 x 7 nokta matrisiyle yazan noktalı sistemdeki karekterler.
b) 40 x 18 nokta matrisiyle yazan noktalı sistemdeki yazıcıya ait yazılar.
c) Yine noktalı sistemde çalışan EPSON MX modeli yazıcısı ile gerçekleştirilen yazı çeşitleri.
d) Çark tipi kollu vurucu sistem ile yazılan karekterler.
e) Kalite üstünlüğü daha belirgin halde görülmektedir.
3-Etkileme Yoluyla Yazımı Gerçekleştiren Yazıcılar: Etkileme yoluyla yapılan yazılım da mekanik hareket bulunmadığından yazma hızı çok daha büyük olmaktadır.Bu yolla yazılımda dakikada 20.000 satıra kadar çıkabilmektedir.Ancak vurmalı sistemlerde daha pahalıdır.Bu nedenle aylık yüz bin baskıdan fazla yapılan çalışmalarda ekonomiktir.
Değişik yapılarda ETKİLİŞİMLİ YAZICILAR vardır.
· Etkileşimli Yazıcılar
· Elektromagnetik yazıcılar,
· Elektrostatik yazıcılar
· Termik yazıcılar,
· Mürekkepli püskürtmeli yazıcılar.
· Laser yazıcılar
4- Elektro Magnetik Yazıcılar: Yazılım önce bir tambur üzerine yazılır.Sonra bu tambur magnetik tozların üzerinden geçirilir.Magnetik tozlar tamburun yazılı kısımlarına yüklenir.Daah sonra da tambur kağıt üzerine bastırılarak yazıların kağıda geçmesi sağlanır.Bu metod ile saniyede 250 karekter yazılabilmektedir.
5 - Elektrostatik Yazıcılar: Elektrostatik sistemde , üzeri di elektrik(yalıtkan ) bir madde ile kaplı kağıt kullanılır . Bu kağıda elektirik yüklü kafa ile yazı yazıldığında karekterler di elektrik madde üzerinde elektrik yüklü halde kalır . Daha sonra kağıt ters elektrik yükü parteküllerden( taneciklerden ) oluşan bir toner içerisinden geçirilir . Böylece parteküller kağıt üzerine yapışarak karakteri okunur hale getirir .
6- Termik Yazıcılar: Baskı kafasına elektrik darbeleri verilir . Hangi karakter basılacaksa elektrik aracılığıyla ısıtılır . Isınan karakter kağıtı yakarak iz bırakır.
7- Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar: Bu sistemde , mürekkep zerrecikler halinde kağıda doğru püskürtülür . Mürekkeb zerrecikleri elektrik yüklü plakcıklar arasından gecirilerek karakterin şekline göre sapmaya uğratılır ve kağıt üzerine yazılım gerçekleşir . Püskürtme sırasında yön değiştiren mürekkep zerrecikleri özel bir sistemle emilerek tekrar mürekkep haznesine gönderilir.
Bu sistemde yazma hızı saniyede 90 karakterdir.
8- Lazer Yazıcılar: Lazer yazıcılar 1990’lı yıllara doğru hızla gelişmeye başladı ve en çok kullanılan yazıcılar haline geldi. Hızının yüksek olması ve karakterleri net olarak istenilen boyutlarda yazılabilmesi bakımından tercih edilmektedir .
Çalışma prensibi elektrostatik yazıcılara benzer .
Alıntıdır
0 yorum:
Yorum Gönder